10Zbiorniki buforowe – branża HoReCa

Branża HoReCa w Polsce ma się świetnie. Wartość rynku oceniana jest na około 25 mld PLN i co roku rośnie o około 5%. Na nowo-powstających hotelach, restauracjach i kawiarniach ciąży jednak niemała odpowiedzialność. Oprócz walki o uwagę klientów, muszą mierzyć się z rosnącymi cenami za energię. Coraz więcej z nich radzi sobie z nimi poprzez korzystanie z odnawialnych źródeł energii.

Ekologia w branży HoReCa

Szczególnie uciążliwe dla środowiska naturalnego są obiekty hotelarskie. Wynika to m.in. z dużej koncentracji ludzi, wykorzystywania transportu, znacznego zużycia wody i energii elektrycznej. Na szczęście wydatki i negatywny wpływ na środowisko można ograniczać na wiele sposobów i to bez negatywnych skutków dla klientów. Pomaga w tym ruch ekologiczny w turystyce, który w Polsce rozwija się od kilkunastu lat.

W jaki sposób można oszczędzić? Właściciele hoteli i pensjonatów coraz częściej korzystają np. z programów umożliwiających zmianę pościeli i ręczników na żądanie gości. Niewymienianie ich codziennie pomaga zmniejszyć koszty przeznaczone na pranie. Wiele ośrodków wprowadza również fotokomórki, dzięki którym światło zapala się tylko wtedy, gdy jest potrzebne. Rachunki za prąd pomaga obniżyć też korzystanie z energooszczędnych żarówek, a za ogrzewanie – uszczelnienie drzwi i okien.

Działania proekologiczne są doceniane przez gości. Wpływają więc nie tylko na zmniejszenie kosztów związanych z eksploatacją ośrodka, ale również na jego wizerunek. Miejsca przyjazne środowisku są częściej wybierane przez świadomych klientów. Z kolei ośrodki szkodzące atmosferze przestają budzić zaufanie wśród klientów. Dlatego też działania związane z ideą zrównoważonego rozwoju warto umieszczać w swoich przekazach marketingowych.

Ekologiczne źródła ciepła

W większości przedsiębiorstw z branży HoReCa największe koszty, zaraz po kosztach zatrudnienia personelu, generuje zużywana energiaDużą winę ponosi za to nieefektywne ogrzewanie budynków. Na początku przyczyn problemu warto poszukać wśród nieprawidłowo wykonanej izolacji termicznej. Odpowiednie ocieplenie może przynieść oszczędność nawet 1/3 całkowitych kosztów na ogrzewanie.

Oprócz tego, warto wykorzystać potencjał ekologicznych źródeł ciepła. Farmy wiatrowe, panele fotowoltaiczne, pompy ciepła – to wszystko rozwiązania, które mogą z powodzeniem wspomagać główne źródła ciepła w budynkach. W zależności od zużycia energii oraz rozmiaru inwestycji, koszty powinny zwrócić się w przeciągu od 6 do 9 lat. Co ważne, współczesne zastosowania pozwalają wykorzystać odnawialne zasoby nie tylko do ogrzewania budynków, ale również wody użytkowej, co generuje kolejne oszczędności.

Wsparcie zbiornika Noel

Aby korzystanie z naturalnych źródeł ciepła było efektywne, inwestycja musi być dokładnie przemyślana. Poza wyborem odpowiedniego rozwiązania należy przemyśleć, jak będzie przebiegała jego eksploatacja. Najlepiej jest wspomagać pracę urządzeń przy pomocy zbiornika buforowego, który będzie akumulować nadwyżki wyprodukowanej energii. W przeciwnym wypadku, jeśli wytworzone ciepło nie będzie zużywane na bieżąco, po prostu się zmarnuje.

Zbiornik buforowy dzięki znakomitej termoizolacji może przechowywać energię przez kilkanaście godzin. Umożliwia więc ogrzanie pomieszczeń lub wody użytkowej również następnego dnia po wyprodukowaniu ciepła. Urządzenie może być dopasowane do każdego rodzaju instalacji. Współpracuje nie tylko z odnawialnymi źródłami ciepła, ale również tradycyjnymi urządzeniami grzewczymi, takimi jak kotły na paliwo stałe. Dzięki różnej liczbie miedzianych wężownic (od 1 do 3) może być idealnie dopasowany do indywidualnych potrzeb budynku i pracować zarówno w układzie otwartym, jak i zamkniętym.